top of page
Be Happy Opvangmoeder
PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN BE HAPPY

Hoe gaan we pedagogisch met de kinderen om in de dagelijkse contacten met de Be Happy kinderen

INLEIDING
In de eerste levensjaren van een kind vinden veel belangrijke ontwikkelingen plaats die bepalend zijn voor de rest van het leven. De groei naar volwassenheid is een proces waarin het kind zich ontplooit en wordt wie hij is. Een goede start begint daarom bij een veilige, liefdevolle en vertrouwde omgeving waarin het kind zich geborgen voelt. Bij Be Happy willen we helpen bij een goede ontwikkeling van jou kind, juist in een liefdevolle huiselijke sfeer.

In een kleinschalige en huiselijke omgeving, kan de gastouder een veilige gehechtheidsrelatie met het kind opbouwen, naast de gehechtheidsrelatie van de ouders, zodat het kind zich veilig kan voelen en de wereld kan gaan ontdekken op zijn eigen manier en zijn eigen talenten. Bij Be Happy slaan we samen de ontdekkingsweg in waar het kind goed in is, om van daaruit zelfvertrouwen te ontwikkelen en verder te werken aan alle ontwikkelingsgebieden.

DE VIER OPVOEDINGSDOELEN
De invulling van de opvang is gebaseerd op vier opvoedingsdoelen, die opgesteld zijn aan de hand van wat een kind in de eerste jaren nodig heeft voor zijn welzijn en ontwikkeling. De basisdoelen maken onderdeel uit van de Wet Kinderopvang en de Be Happy gastouder bied daarin een persoonlijke aanvulling met eigen talenten. De pedagogische opvoedingsdoelen zijn:


•Het bieden van een gevoel van fysieke en emotionele veiligheid.
•Het bieden van mogelijkheden voor het ontwikkelen van persoonlijke competentie.
•Het bieden van gelegenheid tot het ontwikkelen van sociale competentie.
•Socialisatie en het eigen maken van waarden en normen.

1. FYSIEKE EN EMOTIONELE VEILIGHEID
Het gevoel van veiligheid is het eerste en belangrijkste pedagogische basisdoel. Het is de basis voor het welbevinden van het kind, en waarop de andere doelen steunen. De Be Happy kinderen krijgen speciale aandacht voor deze veilige hechting. De wijze waarop de hechting tot stand komt heeft een voorspellende waarde voor de emotionele ontwikkeling van kinderen op latere leeftijd. Het niet veilig gehecht zijn kan leiden tot allerlei uitdagingen als leerproblemen, lage eigenwaarde en het aangaan van relaties.
Als een kind zich bij ons thuis en op zijn gemak voelt, een fijne opvangtijd heeft, zal het vol zelfvertrouwen de omgeving gaan ontdekken, ervaringen opdoen en zich spelenderwijs gaan ontwikkelen tot, uiteindelijk, een zelfstandig en uniek individu.


De veilige basis is opgebouwd als een piramide:
1. Lichamelijke behoeften, zoals eten, drinken, warmte en veiligheid
2. Behoefte aan een liefdevolle benadering
3. Behoefte aan veiligheid, duidelijkheid en continuïteit

Be Happy Opvangmoeder
Be Happy Opvangmoeder

Voor een veilige hechting is het van belang dat de opvoeder gevoelig is voor de signalen van het kind (bijvoorbeeld door het te troosten wanneer het huilt), de autonomie van het kind respecteert, en steun en structuur biedt. Door de kleinschalige opvang ziet, hoort en voelt de gastouder van Be Happy snel aan wanneer een kind haar nodig heeft en reageert hier op met een aai over de bol, een knuffel of een compliment. We reageren aangepast op elke eigenheid van het kind, met ruimte om zelf te doen, zelf te ontdekken en geven het kind zo mee leiding in hun eigen ontwikkeling. In de Be Happy sfeer zoeken we een juiste balans tussen het zelf doen en een uitdagende, maar veilige omgeving om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. 

Bij het starten van de Be Happy opvang is er voor de baby’s extra aandacht. Voor de baby is dat belangrijk omdat veilig vooral een veilige hechtingsrelatie betekent. Eén vertrouwd gezicht dat verzorgt, de fles geeft en de baby troost als het verdrietig is. Hierdoor voelt de baby zich geborgen en kan het zich in die geborgenheid verder ontwikkelen. Er is veel aandacht voor het wennen van kinderen, waarbij ze worden verwelkomd met een warm hart.

Be Happy Opvangmoeder
Be Happy Opvangmoeder

2. PERSOONLIJKE COMPETENTIE
Als de baby geboren wordt zijn de hersenen al compleet aanwezig maar moeten de verschillende hersendelen zich nog wel ontwikkelen en veel onderlinge verbanden tot stand worden gebracht. Bij jonge kinderen zijn dat 700 nieuwe verbindingen per seconde! Kinderen kunnen veel leren op het gebied waar hun talenten liggen. Door aan te sluiten bij dat wat kinderen interesseert, laten kinderen meer doorzettingsvermogen zien, zijn nieuwsgieriger, gaan dieper in het leggen van verbanden en zijn origineler in hun benadering en ideeën.

Daarom spelen we bij Be Happy met extra aandacht voor persoonlijkheid en talentontwikkeling. Eigen competenties die kinderen helpen om groot te worden tot de mooie mens die ze zijn. Samen gaan we hier spelenderwijs naar op zoek.

​

De persoonlijke competenties vinden we in vier ontwikkelingsgebieden: 
• Grove motorische ontwikkeling (balspel/dansen)

       fijne motoriek (tekenen/kleien)

       en zintuigen (kiekeboe/muziek/waterspel)
• Sociaal-emotionele ontwikkeling (knuffelen/ rollenspel)
• Cognitieve ontwikkeling (puzzelen/blokken)
• Spraak- en taalontwikkeling (zingen/voorlezen)

Bij Be Happy spelen we graag, jonge kinderen leren door te spelen, nadoen, uitproberen, ontdekken en volhouden. We volgen hun natuurlijke ontwikkeling, omdat ze zo onbewust telkens datgene kiezen waardoor ze een volgende stap in hun ontwikkeling kunnen maken. Daarbij willen we de kinderen aanmoedigen en prikkelen, zodat ze nieuwe vaardigheden leren beheersen die het zonder hulp moeilijker leren. In de ontwikkelingsstimulering sluit de gastouder van Be Happy aan bij waar de aandacht van het kind op dat moment naar toe gaat en in het tempo van het kind, daarbij wel telkens nieuwe uitdagingen in spel aan te bieden.
Zo krijgen de kinderen de ruimte en gelegenheid om zelf te ontdekken wat hun mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Deze dynamiek van onderzoeken, ontdekken, spelen en herhalen is een belangrijk aandachtspunt in de talentontwikkeling. Door gericht te kijken naar een kind: waar is het mee bezig, waar gaat de aandacht naartoe en op welke manier onderzoekt het kind. Talent kan zich ontwikkelen als je het ziet en er op in gaat, en de spontane kansen aangrijpt, en dat in een uitdagende omgeving die mogelijkheden biedt van gecreëerde kansen.

3. SOCIALE COMPETENTIES
Be Happy speelt in op de natuurlijke interesse die kinderen in hun omgeving hebben. We stimuleren het om ze steeds meer bewust contact met elkaar te laten maken. Zo hebben ze plezier, sluiten vriendschappen, ze maken ruzie en ze maken het weer goed. Ze leren sociale vaardigheden, zodat ze zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelen, en straks in staat zijn goed mee te komen in een maatschappij die steeds meer van ze vraagt.

Kinderen imiteren elkaar en imiteren volwassenen. In de Be Happy sfeer van warme vriendschap laat de gastouder zien hoe we op de juiste manier reageren op het gedrag van kinderen. Zo leren kinderen al vanaf jonge leeftijd rekening met elkaar te houden, elkaar te troosten, te helpen en conflicten op te lossen.

Be Happy Opvangmoeder
Be Happy Opvangmoeder

Vriendschap tussen kinderen is zeer waardevol en speelt een belangrijke rol in het leven van opgroeiende kinderen. Spel tussen vrienden is vaak van een ‘hoger’ niveau en is van grote emotionele betekenis voor kinderen. Het aangaan van vriendschappen geeft plezier, heeft een positieve invloed op de sociale competenties en het gevoel van eigenwaarde. Hoe kleiner het leeftijdsverschil tussen kinderen, hoe groter de kans op vriendschap. In de loop der jaren zien we ook verschillende Be Happy vriendschappen ontstaan, tussen kinderen en tussen hun ouders. Dat is ook een vruchtbare situatie voor de gezinnen waarin de kinderen opgroeien.

Omdat het tegenovergestelde van vriendschappen, de onenigheden ook belangrijk zijn, richt Be Happy zich ook daarop. 2- en 3-jarigen hebben gemiddeld 5 kleine botsinkjes of irritaties, 6 meningsverschillen en 1 keer ruzie hebben per uur. De meeste conflicten duren maar kort en lossen kinderen zelf op. Conflicten zijn een belangrijk en leerzaam onderdeel van het vrije spel van kinderen, om te leren:
• Dat ze rekening moeten houden met de wensen van andere kinderen.
• Sociale en morele regels kennen en aanvoelen wat in een bepaalde situatie handig en effectief is om te gebruiken.
• Van zich afbijten, inschikken en oplossingen zoeken die voor iedereen aanvaardbaar zijn.

Om een fijne opvangtijd van het kind te behouden, zijn we vriendelijk, luisteren naar de kinderen en worden de kinderen zoveel mogelijk met elkaar in contact gebracht. Zo zorgen we voor de fijne Be Happy sfeer en heerst er altijd positiviteit. De kinderen leren zo complimentjes te krijgen en te geven over de dingen die goed gaan, en ontvangen spelenderwijs bijsturing waar nodig is. Ieder kind ervaart dat iedereen erbij hoort en dat juist onderlinge verschillen ons leven zo mooi maken. De gastouder heeft oog voor de eigenheid van ieder kind en kan, door het bieden van verschillende soorten activiteiten, juist dát naar boven halen dat nodig is om ieder kind te laten stralen!

Be Happy Opvangmoeder
Be Happy Opvangmoeder

4. NORMEN EN WAARDEN
Naarmate onze Be Happy kinderen opgroeien wordt hun wereld groter, worden ze zelfstandiger, vormen een eigen mening, en gaan ze steeds meer deel uitmaken van onze samenleving. Om hun te helpen een positieve bijdrage te zijn in hun omgeving, leert een kind zijn gedrag te meten met normen en waarden.
Het leren samenleven met andere mensen en met hun rekening houden, vraagt zich kunnen verplaatsen in anderen. De gastouder helpt dit proces op gang door kinderen te betrekken, vragen te stellen of gesprekken te
voeren die ze aanzet tot nadenken.

Onderhandelen is een belangrijke vaardigheid die kinderen hierin kunnen leren. Als kinderen ervaren dat ze meetellen, voelen ze zich gewaardeerd en trots. Op deze manier leren ze verantwoordelijkheid te nemen en fouten te maken. Het geeft kinderen invloed op hun leefomgeving en dat maakt hen vaardig voor nu en later

Onze gastouders geven zelf het goede voorbeeld en zijn zich bewust dat hun eigen rol erg belangrijk is. Ze geven kinderen, zodra het kan, een stem en laten hen meedenken waar dat mogelijk is. Ze zorgen voor structuur zodat kinderen de regels leren kennen, waarbij grenzen respectvol, tactvol en doortastend worden aangegeven.
Gastouderopvang is een unieke manier van opvang. Het onderscheidt zich door kleinschaligheid en daarmee is het voor ouders mogelijk om als opvoedpartners samen op te trekken. De gastouder heeft oog voor de eigenheid van het hele gezin, geeft kinderen de ruimte en geeft kinderen mee dat iedereen erbij hoort, ongeacht achtergrond.
Dit pedagogisch beleid biedt uitgangspunten voor de omgang met kinderen. En wat voor kinderen geldt, geldt ook voor gastouders en ouders: door onze eigen opvoeding, ervaringen en culturele afkomst, verschillen we van elkaar. We hebben oog voor de eigenheid van ieder met zijn eigen rituelen, gewoonten of geloofsovertuiging, waarbij we goede afstemming tussen gastouders en ouders heel belangrijk vinden. Bij de Be Happy gastouder is er eerbied voor het geloofsbesef, in het eigen leven, en in het gezinsleven van het kind. Deel met ons uw normen en waarden, samen kunnen we de wereld van morgen, waarin uw kind groot groeit een stukje stralender maken. Onze inzet is om onze Be Happy kinderen te zien groeien naar een Happy leven!

bottom of page