top of page

Kinderopvang

 

 

A.  ALGEMEEN

De richtlijnen voor kinderopvang staan beschreven in het pedagogisch beleidsplan. De punten hierin worden richtlijnen genoemd, zodat het voor ieder vertaald kan worden naar de omstandigheden waarin ieder gezin leeft. Het blijft nu eenmaal een kinderopvang in de natuurlijke leefsituatie van een gezin met zijn eigen persoonlijke mogelijkheden. Het mooie hieraan is de harmonie die gevonden kan worden tussen twee gezinnen, die uiteraard verschillen, maar toch tot een harmonische situatie kan leiden voor de kinderen. Voor mij als opvangmoeder betekent dit, dat ik open sta en voeling zoek met wat de ouders van het oppaskindje voor hun kind verlangen. Zo krijgen de ouders dus de kans om hun wensen kenbaar te maken en in een gezamenlijk overleg kunnen we dan afspraken maken die gebaseerd zijn op wederzijds respect. Sommige ouders vinden kinderopvang op christelijke geloofsbasis erg belangrijk. Ook voor mij is dit een punt waar ik rekening mee hou en op kan inspelen, en bv bidden van een gebedje voor het eten of soms in de kinderbijbel lezen behoort tot de mogelijkheden.

Be Happy Opvangmoeder
Be Happy Opvangmoeder
Be Happy Opvangmoeder

B.  DE OUDERS

Zodra je eigen kind geboren is begin je aan de lange weg van opvoeden. Zonder dat je hier meteen veel over nadenkt ben je bezig met je kind te begeleiden en te steunen in hun ontwikkeling tot een zelfstandige persoon. Ook in de opvang van jullie kind bij mij thuis ben ik in de sfeer van veilige geborgenheid een aanvulling op de opvoeding thuis. Door de verschillende spel-activiteiten die ik met de kinderen doe, aangepast aan hun vermogen en karakter stimuleer ik het kind in zijn persoonlijke ontwikkeling. Om open over het kind te praten is een vertrouwensrelatie tussen de ouders en de gastouder belangrijk. Hoe de dag van het kind is verlopen noteer ik in een speciaal heen-en-weer-boekje, als feed-back voor de ouders.  Mijn ervaring is dat de papa’s en de mama’s het erg leuk vinden om s’avonds de dag van hun kind nog eens rustig na te lezen.

In overleg met de ouders volg ik bij bepaalde gewoontes betreffende de verzorging, voeding en slapen zoveel mogelijk de manieren die het kind thuis gewend is. Daarom is communicatie hierover erg belangrijk. Dit kan via het evaluatie-gesprek, maar ook tussendoor via whatsapp, email en bellen. Bij het brengen en ophalen van het kind is hier meestal wel enige tijd voor, maar dit zijn juist belangrijke momenten voor het kind, waarin het zelf centraal moet staan. 

Be Happy Opvangmoeder
Be Happy Opvangmoeder

C.  HET KIND

Gedurende de tijd dat een kindje bij mij in de opvang is, ontwikkelen we samen een band van vertrouwen en geborgenheid. Ieder kind heeft hierin een eigen individueel tempo, en ik zal zover mogelijk inspelen op de behoeften en eigenschappen van ieder kind apart. Sommige kinderen vinden de vriendschappelijke band erg fijn, en andere kinderen hebben meer behoefte aan affectie, maar het gaat erom waar het kind zelf zich het prettigste bij voelt. Ook een kindje dat je van baby af kent, en dat 4 jaar bij je komt tot het naar school gaat, neigt makkelijker naar emotionele genegenheid toe. Zelf ben ik ook altijd enthousiast als een kindje gebracht wordt, ik ervaar het ook voor mijn eigen kind en gezin als een verrijking van de dag. Ik vind het leuk om bezig te zijn met voorlezen, knutselen en spelletjes om daarbij hun educatieve ontwikkeling te stimuleren. Hiertoe hebben we werkelijk veel verschillend speelgoed in huis, aangepast aan verschillende leeftijdsfases. Het is mooi om te zien hoe een kind in de loop van de tijd groeit in alles. Waar meerdere kinderen samen zijn ontstaan ook wel eens mini-conflictjes die ik help oplossen. Een positieve houding doet vaak wonderen om de sfeer om te buigen, en kinderen kunnen op jonge leeftijd nog makkelijk het woordje ‘sorry’ leren gebruiken, waarna het vaak snel weer over is en ze samen weer gewoon verder spelen. Kinderen zijn ook erg gevoelig voor belonende woorden, en dingen uitleggen vinden ze best interessant; ze worden dan immers als ‘groot’ en ‘serieus’ gezien. Verder kan het soms heel ontspannend en afleidend werken om even wat tv te laten kijken, en eveneens op momenten dat een kind wat rust nodig heeft is het een bijkomend hulpmiddel. Ik denk dan wel aan de vrolijke baby-tv zender. Afhankelijk van de leeftijd hebben we ook wel eens samen een computerspel gedaan, wat erg gezellig en leerzaam was voor een keer. Uiteindelijk blijft echt speelgoed het leukste voor de kinderen, en wat is er nou leuker dan een mooie eigengemaakte tekening of knutseltje voor papa of mama mee naar huis te nemen! Eveneens is buiten spelen een enorme uitdaging en vol leerzame mogelijkheden.

D.  ALS OPVANGMOEDER

Tot slot blijf ik mezelf op de hoogte houden van de verschillende ontwikkelingen van kinderen door boeken te lezen over pedagogische onderwerpen, over bv peuterpuberteit, gezondheid/EHBO voor kinderen, of simpel over nieuwe knutsel-ideeën. Regelmatig volg ik cursussen over allerlei leerzame kanten van het werken met kinderen, en de veelzijdige kinderontwikkeling zelf. Zowel om als moeder mijn eigen kind te helpen, als om opvangkinderen te begeleiden, blijft mij van alles interesseren. Regelmatig bezoeken we samen de bibliotheek en zoeken we leuke dingen uit, en blijven we uitkijken naar ander nieuw uitdagend speelgoed .

Ook voor verfrissende ideeën van de kant van de ouders sta ik open, dus laat jou inbreng maar meekomen! 

Be Happy Opvangmoeder
bottom of page